Original renovering av en 66:a Fastback

Bilen är en 66:a Fastback, en svensksåld K-bil där hela historien finns dokumenterad. Bilen hade köpts i det skick som syns på bilden, tom färdiglackad kaross, motor och låda renoverade och delvis monterade, resten av bilen kom i lådor med orenoverade delar. Utgångspunkten var nu att "bara" sätta ihop bilen med allt det som fanns i lådorna. Med "K-bil" menas alltså en 65-67 Mustang med motorkod "K" vilka original var utrustade med den 271 hästkrafter starka 289 High Performance motorn.
Vid närmare kontroll av medföljande lådor så visade det sig, som vanligt, att en hel del inte var användbart, en del var helt fel delar, och en del måste renoveras. Mycket arbete lades ner på detta och tiden rann iväg. Efter ca 1 år hade vi kommit så långt att vi kunde börja montera med någon form av effektivitet och bilen började ta form.
Inredningen behövde lackas men de färger vi fick hem från USA hade inte riktigt rätt nyans så det blev till att fixa ny färg i Sverige. Vi hittade en exakt rätt kulör hos en japansk ( ve och fasa ! ) biltillverkare och behövde inte hitta en egen blandning. Lackeringen gick bra men tog lång tid med alla de paneler och smådetaljer som finns i en inredning.
Inredning och elsystem tog en hel del kraft och tid trots att vi hade nästan bara nya delar att arbeta med. Här krävs en hel del passning och noggrannhet för att inredningen dels skall se bra ut men också sitta fast och inte börja låta och gnissla efter en tid.
Som alltid så stöter man på motstånd i dess underligaste former. Ratten ville inte gå på splinsen på rattstången, någon hade gått på rattstången med en slägga? så splinsen bågnat. Mycket testande med olika muttrar innan vi insåg problemet och sedan vidtog ett ental timmar med en gängfil innan problemet var löst.
Motorn blev ett eget kapitel i renoveringen. Vid uppstart av, den enligt uppgift, nyrenoverade motorn så sprack båda topplocken efter 5 minuters körning.
Det visade sig att bägge topplocken var lagade samt diverse annat i motorn som inte heller var OK. Tidigare ägaren tog dock mycket förtjänstfullt sitt ansvar och fixade en motorrenovering och bilden till höger är från den för andra gången renoverade K-motorn som nu rullar utan problem och med det så typiska tickandet från de mekaniska lyftarna.
Underredet och fjädringen var inga större problem, det är en ganska rolig del att jobba med, hur många gånger får man jobba under en bil där allt är kliniskt rent, inget är fastrostat och det blir nästan vackert med helsvart undersida och alla nya blanka delar och alla olika färgmarkeringar som skall till på fjädrar, kränghämmare, kardanaxel etc etc.

Det färdiga resultatet

Resultatet blev mycket bra och vi har en nöjd ägare som också har gjort en hel del själv. När vi nu kan se helheten så ser vi också att det kan behövas en del mindre justeringar och omarbetningar nästa vinter för att resultatet skall bli så bra som denna bil och ägare förtjänar.

Tack för förtroendet att utföra renoveringen!


SET - Special Engineering Team Kalmarvägen 23 08 500 311 00
Göran Forsberg 746 38 Bålsta goranfor@gmail.com