Originalrenoveringar
Inom renovering har vi en samlad kompetens på över 20 år, med ett flertal mycket fina referenser. Vi utför rådgivning samt hel- eller delrenoveringar av årsmodellerna 1965 - 1973.

Total renovering av en 66:a Fastback
Bilen är en svart 66:a Fastback med röd inredning och en 200 cui 6:a. Bilen har stått i en lada i många år och var i ett väldigt dåligt skick = totalrenovering, se bilder. En entusiast, Roland Berglund, förbarmade sig över bilen och beslutade sig för renovering tillsammans med SET, men inte bara det, utan också att behålla 6:an eftersom det finns så få bilar med 6:a kvar.

Det är intressant att visa hur dålig en bil kan vara innan man startar återupplivningen, i vanliga fall ser man ju bara det blänkande slutresultatet på mässor och shower. Få människor förstår vilken insats det krävs i tid och kunskap för att återuppliva en gammal bil.

Hoppas att ni har nöje av denna artikel + bilder. Läs och "njut"!

Juni 2008 började vi en komplett rivning av hela bilen och dokumentation av vad som behövde göras och köpas så vi kunde göra en planering av projektet på kort och lång sikt.

Det första var naturligtvis rostlagning och vi ser nu att detta blir ett flerårigt projekt, mycket plåtlagning blir det, nästan alla delar på bilen behövde åtgärdas. Vi bedömde att ny plåt var den billigaste och snabbaste lösningen , trots detta skulle det bli en hel del handarbete med detaljer som man inte kan köpa.

Bilen skickas nu för blästring för att få ett så bra utgångsläge som möjligt och vår planering ligger nu på att få bilen på hjul till våren 2010. Under tiden som bilen nu blästras och plåtlagas skall vi inhandla delar samt renovera motor, låda, bakaxel, bromsar, kardan så att detta finns klart när bilen så småningom kommer tillbaka och skall monteras, Detta är dock ännu långt borta.

Laga plåt är något som kräver noggrannhet, kunskap och mycket tålamod. För att göra det så "lätt" som möjligt köper vi bara kvalitetsplåt när passformen är viktig, andra delar kan man ta från Taiwan etc. Det viktiga dock är att få rätt plåttjocklek och metallstruktur på bitarna. Vi lämnar bort arbetet till en erkänt duktig hantverkare i närområdet så vi kan diskutera arbetet under gång och lösa ev. problem som kan uppstå. Vi planerar redan nu lack av bilen, hur, var, när, av vem, färg etc. etc. Medan bilen nu är på plåtlagning och sedermera även till lack så skall vi ge oss på alla delar som kan renoveras.

Det första som vi tar beslut om är att inte renovera bilens trumbromsar utan ersätta dessa med moderna skivbromsar och vi får då dubbla bromskretsar på köpet vilket känns som en nödvändig uppgradering i säkerhet. Vi beslutar också att inte renovera motorn utan hittar istället en renoverad maskin till en bra peng som vi istället får justera och göra mindre renoveringar på. Samtliga yttre delar till maskinen renoverar vi själva för att vara säkra på funktionen. Automatlådan renoveras och putsas upp liksom bakaxel och de bakre trumbromsarna. För att minska kostnaden köper vi hela kit med skruv/mutter från AMK samt helt nya elhärvor. Ny el är en ren säkerhetsfråga då gamla amerikanska kablage i regel bryts sönder då de demonteras.

Efter drygt ett år hos lackfirman är bilen tillbaka med en MYCKET fin lack, man har lagt ned ett fantastiskt arbete och resultatet är därefter. Efter en hel del baxande in och sedan ut ur transporten står nu bilen på pallbockarna, redo för montering. Detta är den absolut roligaste delen av en totalrenovering. Det första vi gör är att noga gå igenom och kitta upp ev. springor, rostskydda mellan nya plåtar, borra ev. hål som inte finns i nya plåtar och sedan rostskydda underredet med tunt plastbaserat rostskydd som snabbt torkar och lätt kan bättras på. Hjulhusen får sig en dos kraftigare rostskydd, framförallt upptill på framskärmarna då hjulsprut gärna genererar små stjärnor/lackskador underifrån. Därefter börjar vi underifrån med broms och bränsleledningar, tank, bakaxel och framvagn. Då vi byter från trummor till skivbromsar fram tillkommer nu ett pill-jobb att få till ny bromsbooster, huvudcylinder, bromsjusteringen och alla bromsledningar mellan dessa som måste tillverkas för hand. Målet är nu att få bilen på hjul / flyttbar i september, kanske vi också hinner montera drivlinan.

Inredningen sparar vi till senare då den är tidsödande ock kräver stor noggrannhet för att bli bra. Arbetet går framåt även om det aldrig riktigt går som man planerat. Bilen är nu på hjul, hela drivlinan är monterad, elsystemet på plats, bakdelen samt undertill är bilen i stort sett färdig. Motorutrymmet är klart och detaljerat ( tänk vad kul det är att pilla med detta ! ), bromsa, servo r och styrning är monterat och testat. Vi har också renoverat en hel del delar i.s.f. att köpa nytt, allt för att behålla en del av känsla och ursprunget - hur mycket vi än renoverar så är det en gammal bil som skall ha kvar sin charm.

Vi har under gång beslutat oss för att fixa 5-bult i.s.f. 4-bult, mycket beroende på det klena urvalet av fälgar för 4-bult. Det blir nu klassiska TorqThrust men med mitten lackat svart, kommer att bli fantastiskt snyggt på den svarta bilen.

Vi kommer nu att dra ner på monteringstakten, till förmån för flera projekt, bilen behöver ju inte vara klar förrän om 6 månader. Det som kvarstår är ju också ett tidsödande pilljobb - montering av inredning, dörrar samt in justering av framflyglar, huv och dörrar.

Nu är besiktningsdatum bestämt = slutet april.

Utsidan av bilen är nu nästa helt färdig, fronten med grill och ljusinsatser samt fram och bakruta kvarstår men detta monteras nu i februari. Sedan återstår inredning och dörrar innan vi på allvar kan börja testa om allt fungerar som en helhet.

Som alltid så stöter man dock på små svårigheter som inte är planerade. Framrutan som Rolle förvarat kom ut och var sprucken. Försök förklara för ett fyrkantigt försäkringsbolag att rutan inte kostar 4600:-+ montering, som deras samarbetspartner vill ha, och att den dessutom måste monteras på plats - samarbetspartnern gör naturligtvis inte hembesök! Puhh! Vi löser det naturligtvis själva för halva kostnaden.

Grillkromet som medföljde bilen visar sig vara 2 vänsterbitar, klantigt att vi inte sett detta tidigare, ratten som beställts som röd anlände som mörkt röd - beställ igen !! Strul till trots - bilen börjar bli färdig och Rolle börjar få svår Mustang-abstinens, helt förståeligt.

Även detta projekt har blivit förskjutet av olika anledningar men nu i början av oktober ser vi slutet, montering av dörrar, uppstart, hjulinällning är kvar innan besiktning - ÄNTLIGEN. Vi har naturligtvis under gång upptäckt att en del originalprylar vi sparat inte riktigt matchar den nyrenoverade bilen så dessa har fått köpas till redan digra inköpslistan.

Trots att ägaren Rolle är ivrig och naturligtvis har bråttom att få bilen färdig så lär man sig varje dag hur viktigt det är under en sådan här renovering att inte ha bråttom, tänk, tänk, och återigen tänk hur / i vilken ordning /när delar skall monteras för att slippa göra om samma saker en gång till.

Rolle har nu blivit mer och mer engagerad i renoveringen och blir nog en duktig Mustang mekare / ägare vad det lider - som sig bör!

 

Det färdiga resultatet... kommer när vi är klara!


SET - Special Engineering Team Kalmarvägen 23 08 500 311 00
Göran Forsberg 746 38 Bålsta goranfor@gmail.com